From Sweden with love :-)

Laatste keer..

De laatste keer naar school lopen, laatste keer vloeken als ik de bus weer eens mis, laatste keer belachelijk veel geld neertellen voor een wijntje.. het zit er bijna op!

Werd wel weer eens tijd om iets van me te laten horen vanuit het hoge noorden, dacht ik zo. De afgelopen weken zijn super druk geweest, vandaar dat ik niet zoveel van me heb laten horen. Sorry daarvoor! Als ik terugben maak ik het weer goed haha.

School zit er helaas al weer op. Het einde komt eng snel dichtbij. De afgelopen maand heb ik keihard gewerkt aan mijn beide (fulltime) vakken. Na een paar weken 6 dagen per week van 9 tot uur of 7 op school gezeten te hebben en soms zelfs tot 2 uur 's nachts zijn alle deadlines gehaald en is de hele meuk ingeleverd.

Het magazine is klaar en ligt nu zo'n beetje bij de pers. De film komt deze vrijdag online. Voor nu kunnen jullie je nieuwsgierig laten maken door de trailer en videoblogs te bekijken op http://mkv.itm.miun.se/projekt/narrative/ . Alle films zijn zeker het bekijken waard!
Afgelopen vrijdag had ik een tweede première georganiseerd voor vrienden, acteurs en familie (van de Zweedse klasgenoten dan). In een soort minibioscoop hebben we, allen opgedirkt, alle films nogmaals bekeken. Aangezien we toch allen opgedirkt waren, zijn we daarna met een grond van rond de 35 man uit eten geweest. Het weer hielp ook mee, dus heerlijk tot een uur of 10 buiten op een terras gezeten. Daarna wezen stappen met iedereen.

Zaterdag vroeg op, want ik ging op vakantie! Met 9 man; 2 Fransen, 1 Duitse en 6 Nederlanders, een lang weekend naar Göteborg is zuid-Zweden. Lekker 12 uur lang zitten puffen in een trein zonder airco. Na in het hotel aangekomen te zijn gauw omgekleed en de stad ingegaan. Met alle trams en terrasjes voelde het echt Amsterdams aan. De volgende dag lekker ontbeten en met Frank en Nynke naar een Design museum gegaan. Van oude potten en pannen tot een Campbell jurk en citruspersen en Ikea meubels. 's Middags de rest opgezocht die de botanische tuinen bezocht hadden en met de boot naar de kust gegaan waar we de veerpont genomen hebben om eiland te hoppen. Terrasje gepakt en in het zonnetje gelegen. Terug in Göteborg uiteraard weer lekker uiteten geweest en tot laat buiten gezeten.

Op maandag zijn we 's morgens wezen winkelen en hebben we de hele middag en avond doorgebracht in Liseberg, een superleuk pretpark gebouwd op een heuvel. Dinsdagochtend zat het er helaas al op en hebben we de trein terug genomen. Het hele weekend was het 25+ dus allen een lekker kleurtje opgedaan.

Komende dagen ga ik langzamerhand m'n spullen inpakken. Het is raar, heb het hier nog altijd super naar m'n zin en ondanks dat ik jullie natuurlijk mis, wil ik hier ook nog wel even blijven! Zaterdag moet ik m'n kamer uit en slaap ik 2 nachten op de bank in Nynke en Wendy's appartement en op maandag zit het er dan toch echt op.. Ik ga nog even genieten hier en spreek jullie na maandag weer!

Liefs,
Annelies

P.S. Meer foto's kun je vinden op m'n hyves.. zit op deze site aan m'n limiet!

Leesvoer!

Regen. Zon. Bewolkt. Zon. Als een echte Nederlander is het haast onmogelijk om niet over het weer te zeuren. Nu we niet meer kunnen zeuren over de hoeveelheid sneeuw is het wel weer te bewolkt of te winderig. Toch heeft het leven in Zweden een groot pluspunt; het regent hier amper. Als ik iets niet mis zijn het de dagen in Nederland dat je als een verzopen kat aankwam op school. Het heeft hier in die 4 maanden slechts 5 keer geregend. Best te doen toch?

Afgelopen dagen had ik mijn laatste bezoeker, Yoni, te logeren. Waar ik afgelopen woensdag en donderdag het liefst in Amsterdam was geweest, was Yoni zo lief om mij te komen verblijden met hagelslag en ontbijtkoek. Natuurlijk hebben we hier zo goed als het ging ook Koninginnedag gevierd. Een van de Nederlandse meiden hier had kartonnen kroontjes geregeld die we bijna de hele dag op gehad hebben. Verlegen als Zweden zijn, durfde niemand te vragen waarom we dat ding op ons hoofd hadden. En ondertussen je maar aangapen

Tongue out
.

Grappig detail en heel toevallig; 30 april is ook de verjaardag van de Zweedse Koning!  

Dat Zweden vreemde knakkers kunnen zijn had ik al wel door. Dit filmpje bevestigt dat maar weer.

Na 's avonds onze gewone kleding verruild te hebben voor oranje brillen, shirtjes en slingers hebben we de internationale studenten even het begrip Koninginnedag bijgebracht. Ik geloof niet dat ze het helemaal snapten. Nederlanders blijven toch een volk apart, denk ik.

Naast Koninginnedag, bezoekjes aan het eiland Älno, picknicks en ijsjes eten in de zon hebben de afgelopen dagen ook in het teken gestaan van filmen. Ik hoop jullie spoedig iets aan beeldmateriaal te kunnen showen. We hebben nu zo'n 75% van de film opgenomen en vanaf komende week kan de periode van vloeken, pielen en nachten doorhalen (het editen), beginnen. 28 mei moet de boel namelijk al klaar zijn.

Nog iets meer dan een maand dan zit het er helaas al op. Ik probeer er nog niet te veel aan te denken. Gelukkig heb ik wel iets om naar uit te kijken; zeer waarschijnlijk heb ik een huisje in Amsterdam te pakken! (http://www.duwo.nl/eCache/DEF/490.html) Mocht je meubels weg willen doen, wacht daar dan alsjeblieft nog even mee.. misschien kan je mij wel blijmaken! :-D

Tot gauw!

x Lies

Stom brandalarm..

Had ik net inspiratie om een blog te schrijven, gaat het brandalarm af! Blijkt wederom hoe sloom Zweden zijn.. na een half uur buiten (in het zonnetje gelukkig) te zitten wachten, kwam er eindelijk een mannetje die het alarm uit kwam zetten. Vals alarm! Maar wel grappig iedereen op zondagochtend 11 uur na een flinke nacht stappen in pyjama buiten te zien zitten.

De afgelopen dagen het kwik hier eindelijk de 20 graden bereikt. Hoeree!! Eindelijk lente. De sneeuw is bijna weg en de afgelopen dagen wordt er dus flink in de zon gehangen en gebarbecued. Soms is het leven van een exchange student zo erg nog niet!

Verder ben ik van de week naar een echte Zweedse musical geweest. Een jongen uit mijn projectgroepje speelt bij een musicalvereniging en die hadden een uitvoering. Dus wat doe je als steunend teamgenoot.. op naar de middelbare school! Ondanks dat ik geen drol van de hele musical snapte, het was immers in het Zweeds, was het een erg gezellige avond met veel leuke liedjes uit Grease, Fame en Saterday Night Fever.

Naast de nodige feestjes gaat het op school nog altijd prima. Komende week willen we beginnen met het filmen voor Narrative Forms en voor Magazine Cover ben ik als art director (mede)verantwoordelijk dat alles er mooi uit komt te zien.

Een korte blog dit keer. Sorry hiervoor, maar het is veel te lekker weer om binnen te zitten!

Maandag 8 juni kunnen jullie de rosé vast koud zetten, want dan verlaat ik het mooie Zweden voor het regenachtige Nederland.. maar eerst ga ik nog even goed genieten van de laatste weken hier.

Hej då!

x Lies

Hey Hallo daaro, ‘t wordt wel weer tijd om je blog bij te werken...

'Hey Hallo daaro, ‘t wordt wel weer tijd om je blog bij te werken...of je hebt geen feestjes meer (wat ik me niet kan voorstellen) of heb je het juist te druk met feestjes?'

Jaja, ik bied mijn nederige excuses aan dat ik al zolang niet van me heb laten horen, maar ik heb het druk gehad! Onder andere met feestjes *hihi*, maar ben de laatste weken ook flink aan de slag voor school.

Laten we beginnen met mijn tentamen Zweeds dat twee weken terug om 8 uur 's morgens (wat is dat nou voor een tijd!?) werd afgenomen. Ik als nerd had me uiteraard al ruim van te voren opgesloten in mijn kamer om eens flink de taal te bestuderen. Uiteraard. Nouja, het tentamen te bestuderen dan. Want de docent was zo vriendelijk te vermelden dat het hetzelfde tentamen was als de keer ervoor (toen ik m'n bed er niet voor uitgekomen was, ja..). Dus wat doe je als ‘ijverige' student die zich graag de taal eigen wilt maken, en d'r punten makkelijk binnen wilt halen, dan leen je een tentamen van iemand die ‘m de vorige keer gemaakt hebt en voilà... een dikke A in de pocket! Uitslover, I know.

Het is alweer twee weken geleden dat mijn beste vriend Alex hier was. Na 5 uur hobbelen in de bus kwam hij vrijdag 27 maart dan eindelijk aan. Na 2,5 maand waren de buddies weer united! Vrijdag uitgebreid wezen stappen en lekker aan een breezer lopen lurken.. Daar hangt hier trouwens niet het '15 jarige sletje' imago aan. Het is gewoon een lekker drankje vinden ze hier. Daarnaast is het met 5 euro het goedkoopste drankje in een club, dus ja.. dan ga je niet klagen, maar lurken! Verder hebben we samen met Nynke die haar zus op bezoek had een auto gehuurd en een roadtrip gemaakt. We zijn een willekeurige kant opgereden en toen we het rijden zat waren zijn we in een stadje uitgestapt en lekker wezen winkelen. 's Avonds een cliché bezoekje gebracht aan de Zweedse Ikea en gechilled in het huis van een Spaanse jongen die onwijs leuk kon zingen en gitaarspelen.

Weekend erna heb ik feestend, winkelend en met weinig slaap doorgebracht in het supermooie Stockholm. Mocht je nog een stedentripje willen doen, echt een aanrader! Het heeft wat weg van Praag en er lopen alleen maar knappe, supertrendy mensen op straat. Ik voelde me zwaar underdressed.

Afgelopen dagen kwam m'n familie even inspecteren hoe netjes ik me hier gedraag.. Even goed bij kunnen kletsen met iedereen en, met de paasgedachte in ons achterhoofd, elkaar daarna lekker afgeknald tijdens een potje lasergame. Super komisch!
Op vrijdag met wat exchange students en Marjolein ook nog een eerst, en laatst, Zweeds huisfeestje meegemaakt. Dronken rockgozers met harige bierbuiken en vies klef lang haar die twister deden.. niet mijn smaak.
Vanochtend heb ik m'n familie helaas al weer uitgezwaaid. Toch wel weer raar. Maar goed, nog twee maanden en dan kunnen we weer fulltime kibbelen :P.

Om toch nog iets met de Paasgedachte te doen hebben we vanmiddag een Paasbrunch/lunch gehouden met 11 andere huisgenootjes. Amerikaanse pancakes, Nederlandse pannekoeken, eitje, vers broodje, een sapje en goed gezelschap.. wat kan ik me nog meer wensen?
Vanavond ga ik naar een Paas etentje bij een Roemeens meisje.. dat wordt morgen weer flink hardlopen!

School is erg druk. Volg twee fulltime vakken waarbij we voor de een een film moeten voorbereiden, schieten en editen. Voor de ander is de bedoeling dat er een magazine gemaakt wordt die ook echt uitgebracht wordt. Druk, druk, druk dus!

M'n deur begint ondertussen al meer kleur te krijgen. Toch verdenk ik de postbode ervan iets tegen mij te hebben, want een aantal kaartjes doen er nu toch wel verdacht lang over! Hmm..

Ik ga nu even de mouwen opstropen en de troep hier opruimen. *Zusjes...ruimen nooit wat op* hihi :P

Liefs,
Annelies

Annelies, de Zweedse hooligan..

Vandaag kwam ik na een harde dag op school werken en een nog zwaardere fika in de stad terug bij mijn fijne huisje. Ik liep naar mijn brievenbus. Gespannen draaide ik de sleutel om. Zou vandaag mijn geluksdag zijn? Vol adrenaline en met ingehouden adem opende ik mijn gleuf (oke, dat klinkt raar..). Zou vandaag de dag zijn dat de postbode mijn held van de dag is?

NEE.

Niks, nakka, nada. Geen liefsdesaanzoeken, emotionele-het-leven-is-niks-meer-waard-zonder-jou-kaartjes of  Annelies-ik-mis-je-zo-brieven. Mensen, waar blijft die fanmail!?!?

Ondanks het gemis van tastbaar contact met mijn oude Nederlandse leventje heb ik me de afgelopen tijd wel weer goed vermaakt.

Allereerst heb ik flink aan mijn supporter skills gewerkt. Zo heb ik een wedstrijd bezocht van het plaatselijk basketballteam die een thuiswedstrijd speelden in een sportzaal vlakbij de universiteit. Toen de klok zeven uur sloeg en de zaal goed gevuld was werd het donker. Een waar spektakel met licht en luide muziek volgde toen de spelers van Sundsvall de vloer op kwamen rennen. Ík voelde me alsof ik in een scene van Space Jam terecht gekomen was. Voor de Amerikansen doodnormaal, maar als nuchtere Hollandse even wennen.Wel goed om de sfeer er gelijk goed in te krijgen. Beetje lullig alleen om zodra de tegenstanders opkomen de tl-buizen weer aan te doen en de muziek stop te zetten.
De wedstrijd was erg spannend, hoewel het voor mij als leek al gauw een beetje vaag werd. Maar goed, zolang de bal netjes in het netje gegooid werd, snapte Annie nog wel dat ze moest juichen. Dat het allemaal erg snel ging en ik negen van de tien keer miste waarom de scheids floot (omdat nummer 10 nou eenmaal heel erg afleidde...) mocht de pret niet drukken. Anderhalf uur, oneindig veel doelpunten, een paar verstuikte enkels en flink wat geschreeuw van de coaches verder was Sundsvall weer een overwinning rijker. 'Je weet tochhh!'

Een andere sport die hier heel groot is in Zweden bestaat uit 12 mannen met brede schouders, toques, een stokkie en veel gebeuk.. juistem, ijshockey! En niet zomaar een ijshockeywedtrijd, de landelijke (?) kwartfinales. Ook hier een thuiswedstrijd voor Sundsvall. Geheel onlogisch bestond de wedstrijd uit drie keer 20 minuten met daartussen steeds een kwartier pauze om hot dogs, koffie en snaaiwerk te halen. Het eerste deel was duidelijk een opwarming, want daarna gingen alle remmen los! Beuken, douwen, trekken, rondvliegende hockeysticks en hier en daar een klein relletje.. geweldig! Om een indruk te krijgen moet je dit filmpje maar eens kijken. Tijdens de wedstrijd hebben we mooi onze nodige kennis van yells en leuzen op kunnen kalen. Grappig om te zien dat die eigenlijk overal hetzelfde zijn.
Na drie rondes was het gelijk stand dus gingen we, na uiteraard een kwartier voor nog meer hotdogs, koffie en snaaiwerk, voor een vierde ronde. Wie het eerst zou scoren zou zichzelf winnaar mogen noemen. En geloof het of niet, wederom ging de overwinning naar Sundsvall! Kortom, een goede afsluiting van de avond. Met de speciale hockeybus én schrale keel zijn we vervolgens weer richting het centrum gegaan.

De dagen erna stonden voornamelijk in het teken van school, niet heel spannend, daarom ga ik gauw door met het beschrijven van mijn laatste weekend. Van vrijdagavond t/m zondag heb ik namelijk met 2 andere Nederlanders, een Hongaar, een Amerikaanse, een Egyptenaar en twee Duitsers een huisje op zo'n 50 km van hier onveilig gemaakt. Foto's heb ik nog niet, maar ik betwijfel of die online gaan komen. Geef 8 studenten een huisje zonder buren, drank en een laptop met ruime keuze aan muziek. Geloof me, dat levert hele spectaculaire foto's op!
Overdag hebben we heerlijk kunnen genieten van de zon. Ook hier komt eindelijk de lente door! Zodoende hebben we een bank naar buiten gesleept waar we de dag grotendeels chillend (in slechts een t-shirtje) in het zonnetje hebben doorgebracht. Jack Johson op de achtergrond.. oftewel, niets meer aan doen! Helemaal goed. Helaas komt aan al het leuke een eind. En veel sneller dan we gewild hadden zat het weekend er al weer op.

Momenteel is het aardig druk qua schoolwerkzaamheden. In drie dagen wordt van ons verwacht professionele vormgevers te worden, dus het is flink aanpoten deze week.

Verder staan er weer flink wat bezoekjes op de planning.. Over 9 dagen komt mijn beste buddy Alex langs, week erna zit ik in Stockholm, met Pasen komt mijn familie m'n voorraadkast spekken en eind april komt Yoni mijn Zweedse wereldje bewonderen.

Aaaaaj, ik ben al bijna op de helft.. *niet aan denken, niet aan denken, niet aan denken*

Zo.. bedankt voor het lezen, het zit er weer op voor deze keer!

Hej då.

x Lies

How to become a Swedish bimbo..

Bergen Zweedse gehaktballetjes, magnetronmaaltijden en het gemis van stroopwafels verder vond ik het wel weer eens tijd om iets van me te laten horen..

Uit Nederlandse berichtgeving begreep ik dat de lente bij jullie al flink is aangebroken. Wij hebben hier alleen nog even kort mogen proeven aan het lente gevoel. En geloof me, dat is een natte boel. Afgelopen dagen begon de sneeuw namelijk te smelten met als gevolg een grote vieze natte derrie en plassen waar je tot je knieën in verdwijnt. Dat beloofd nog wat als het dooien echt doorzet. Gelukkig is er vandaag weer een flink pak sneeuw gevallen en vriest het weer lekker. Nog geen lente voor mij!

Gelukkig hebben ze hier ook een zonnebank. Wat dat aangaat zijn Zweden net zo ijdel als Nederlanders. Eén verschil; Zweedse vrouwen doen alles samen! In een club zie je altijd minimaal twee vrouwen de poepdoos induiken. En ook de zonnebank wordt gedeeld. Ik heb het weleens gevraagd aan lokale mensen, maar die hadden er niet echt een uitleg voor. Het schijnt normaal te zijn. Lekker knus, misschien vanwege de kou? Efficiënt zou je denken, gaat de rij voor de wc twee keer zo snel. Vergeet het maar. Net als bij het bestellen van een bakkie troost kennen Zweden geen haast.

Op school gaat alles goed. Vorige week lange dagen gemaakt tijdens een snelcursus Adobe InDesign en dat heb ik vandaag op school afgemaakt. (jaja, die is open 24/7. En alle Mac's, magnetrons en pc's staan er gewoon nog na een weekend, moet je in Amsterdam proberen..) Opdracht was om een aantal pagina's uit een zelfgekozen tijdschrift na te maken. Een deel van het eindresultaat kunnen jullie hier en hier bekijken ;-)

Als het om uitgaan gaat staan Zweedse vrouwen bekend om hun bergen make-up, gestraigtend haar en jaren '80 outfits. Dat, en het feit dat we gewoon van themafeestjes houden, leidde vorig weekend tot een ‘Swedish party'.

Voor degene die afvraagt waar ik sta.. Ik ben die lekkere brunette! Jep, het blond is weg! En dat na maar 3x de hele meute geverfd te hebben. Grijs/groenig stond me niet zo.

Woensdag zit ik hier precies twee maanden. Jeetje, wat gaat dat hard. Moet nog zoveel doen en zien. Ik heb helemaal nog geen tijd om naar huis te komen, Maar niet getreurd. Ik mis jullie ook hoor! Voor jullie het weten is het eind juni en doen we een borrel samen ;-)

Ben benieuwd naar jullie nieuwtjes, roddels en gedachtegangen.. mail/bel/krabbel me!

X Lies

Een week uit het leven van een Laplander..

12 uur in een stinkende kuttrein, kou lijden in een rot stad, doelloos rondlopen in een dom ijshotel en afgebeuld worden door een stel eskimo's..

.......

Grapje!

Mijn trip afgelopen weekend naar de Noordelijkste stad van Zweden was in een woord; SUPER!

Mijn mini-vakantie begon donderdagnacht. Liset kwam woensdagavond met de nodige hagelslag, vlokken en vergeten kleding aan dus die kon mooi mee. Helaas moest ik donderdagochtend eerst nog een tentamen maken, maar die is volgens mij wel goed gegaan. 's Middags heb ik Liset meegenomen om haar allereerste ‘Fika' mee te maken. Lekker bijgekletst onder het genot van een bakkie en wat lekkers. Stijf van de suikers (jaja, dat was bedoeld voor in de trein) vertrokken we 's avonds rond 10 uur met de bus naar Ånge, alwaar we overstapten op de trein richting Kiruna. Comfortabel was anders, maar met China nog vers in m'n achterhoofd had ik weinig te klagen.

Na in de loop van de ochtend aangekomen te zijn, hebben we eerst het hotel opgezocht en ons even opgefrist. Vervolgens zijn we waggelend (-20 met flinke wind, dus dik ingepakt) richting het busstation gegaan, waar we ons met een lading andere toeristen in de bus richting het ijshotel geprakt hebben. Het ijshotel van Zweden wordt ieder jaar opnieuw gebouwd in Jukkasjärvi, 30 km van Kiruna.. Er worden kunstenaars vanuit de hele wereld naar Zweden gehaald om hun creaties te laten zien in de speciale themakamers en suites. Zo hebben we ook een aantal ‘Nederlandse' kamers mogen bewonderen en mocht een bezoekje aan de ijsbar niet ontbreken. Je zou denken dat het erg koud is binnen. Nu deed de temperatuur van -10 graden ook niet echt denken aan een zonnig dagje op een terras in Wijk aan Zij, maar met een buitentemperatuur van zeker -20 was het best aangenaam vertoeven. Een overnachting staat zeker nog op m'n verlanglijstje, maar met prijzen van min. 300 euro per nacht, ging dat 'm nu helaas niet worden. Goede reden om nog eens terug te komen! 's Avonds zijn we lekker uit eten geweest in een restaurant/Italiaanse snackbar om vervolgens de dag chillend af te sluiten in de sauna onderin het hotel.

De volgende ochtend begonnen we aan het ruige deel van de reis. Na ons voorzien te hebben van de door de organisatie aangeboden warme broeken (heel charmant) en schoenen begon de tocht met sneeuwscooters en hondenslee's. Sneeuwscooter rijden is gaaaaaf! Had van mij nog wel langer (en sneller) gemogen. Aangekomen bij onze overnachtingplaats werden we allereerst aan het werk gezet. Er was namelijk geen stromend water of verwarming, dus moest er eerst de nodige voorraad hout gehakt en gezaagd worden, wilden we er die nacht enigszins warm bij liggen. Na ons geïnstalleerd te hebben in ons schattige huisje was het tijd voor de lunch. De middag hebben we sleeënd doorgebracht.

's Avonds stond er rendier op het menu. Ik was altijd al erg benieuwd en moet zeggen, het is erg lekker! En met slechts 10% vet nog goed voor de lijn ook. Daarna hebben we de (nog levende) rendieren gevoerd die de mensen hier houden voor de toeristen. De rest van de avond hebben we kletsend, kaartend en lachend doorgebracht. Op de vraag of we het Noorderlicht nog konden zien die nacht, kregen we van medewerker en charmeur Stig (Sami, origineel Laplandse volk) een wijze levensles; 'You can not force love, neither can you force the Nothern light'. Daarna kwamen nog een aantal verhalen, maar de inhoud daarvan werd steeds minder serieus haha. Uiteindelijk hebben we nog even buiten naar de lucht lopen staren en denken we dat we iets gezien hebben wat wellicht misschien wel het noorderlicht was. Of misschien gewoon een wolk. Maar toch.

Na een slechte nachtrust zijn we de volgende ochtend opgestaan om nog even te genieten van de prachtige omgeving. Een poging gedaan tot langlaufen, maar dat was toch niet zo'n succes. Na de lunch met rendiersoep zijn we met de hondenslee's en sneeuwscooters weer richting de bewoonde wereld gegaan. Vervolgens in de nachttrein nog even gezellig geborreld om daarna 's morgens om half 8 weer aan te komen in het oude vertrouwde Sundsvall.

Na een dutje heb ik in de middag met Liset nog de heuvel achter mijn flatje beklommen. Boven hadden we een top uitzicht over de stad. Na een uur in de sneeuw ploeteren waren we wel toe aan ‘fika'. Helaas waren we om 16.00 uur pas boven en, je raadt het waarschijnlijk al, sloten alle koffietentjes om 16.00 uur.. Dus voldaan van het mooie uitzicht, maar met lege maag en droge mond weer afgedaald om in de stad maar wat te gaan drinken. Liset zou de volgende ochtend om half 9 's morgens weer vertrekken dus hebben we de vakantie uitstekend afgesloten bij de Chinees. De laatste roddels uitgewisseld en toen zag het er al weer op!

Vandaag vroeg opgestaan om Liset uit te zwaaien en daarna kon ik gelijk door voor m'n allereerste les Graphic Design. Deze week leren we de magische wereld van Indesign en voor de komende weken staan ook o.a. nog Photoshop en Illustrator op het programma. Erg interessant, maar wel intensief. Ben ook niks gewend meer haha.

Donderdag ga ik vervroegd het tentamen voor Zweeds maken. Als ik het haal, mag ik stoppen en/of doorgaan met Zweeds 2. Dus straks nog maar even oefenen met tellen, dagen van de week opratelen en woordjes stampen.

M'n deur begint al minder kaal te worden. Laatst nog een heel leuk kaartje uit Oostenrijk gehad (dankje Errie!), maar hij blijft toch wat leeg nog. Dus schroom zeker niet om wat op te sturen. Krijg ik ook eens wat anders in m'n postvak dan rekeningen..haha

Onder het tabblad 'foto's' zijn nog veel meer Kiruna foto's te vinden ;-)

Het gaat jullie goed!

x Lies

Sokken, Jip&Janneke en vliegtuigen ;-)

Na een middag zuchtend antwoorden voor het tentamen Comparative Media Systems uitgetikt te hebben op m'n laptopje leek mij wel weer eens tijd om mijn belevenissen hier te evalueren.

In mijn vorige blog vertelde ik over de geplande trip met Liset naar Stockholm. Hier is een kleine verandering in gekomen. De trip naar Kiruna is een week naar voren geschoven dus nu neem ik Liset op sleeptouw voor een paar daagjes temperaturen van -20 (overdag!), hondenslee's, sneeuwscooters en afzien in een houten hutje zonder centrale verwarming. Ik heb er zin in! :P Mocht ik vastvriezen, in een wak belanden of door een eland gegrepen worden; het gaat jullie goed!

De afgelopen dagen hebben zowaar gestaan in het maken van huiswerk. Je raadt het waarschijnlijk al; het einde van het blok is in zicht.. oftewel, werk aan de winkel. Dus heeft jullie allerliefste Annelies deze week al twee middagen in de bibliotheek doorgebracht en staan ook de avonden grotendeels in het teken van leren en opdrachten maken. Stuud!

Van het weekend heb ik slechts één feestje bezocht. Het huisfeestje in '90 stijl bij Klaas & Tom. Lekker met groep exchange students en zelfs wat Zweden lopen borrelen (a.k.a. slap lullen met een drankje dr bij). Uiteraard op sokken, want met de lading sneeuw die dit weekend gevallen is zou de vloer in no time een tweede Waterakkers geworden zijn.

Een maand lijkt lang, maar voor m'n gevoel zit ik hier al veel langer. Een goed teken, voel hier blijkbaar al erg thuis.. no worries, ik kom zeker terug in juni hoor. Er zijn wel al wat dingen dit ik mis, maar ook genoeg dingen waar ik blij ben vanaf te zijn..

WHAT I DO MISS:
- Iemand gaat me slaan bij terugkomst als ik hem niet gelijk neer zet, dus hoog in de ranglijst is natuurlijk Alex geëindigd! Janneke is toch niet helemaal compleet zonder Jip.
- Na Alex staat ook het gemis van een grote spiegel (of een zusje) voor de dagelijkse kledingcheck hoog op de ranglijst. Sowieso voelt m'n kast erg leeg nu ik niet meer dagelijkse de nodige ronde door Lein's kast kan maken.
- Hagelslag is ook iets waar ik 's nachts bijna over droom. Na een maand chocopasta en smakeloze kaas op brood ben ik toch wel toe aan iets anders. Gelukkig heb ik al mijn bestellingen door kunnen geven, zodat Liset volgende week mij kan verblijden met de nodige afwisseling voor op brood.
- Bitterballen stonden in eerste instantie ook hoog op mijn gemis-lijstje, maar dankzij Lonneke's survivalpakket gaat hier heel binnekort verandering in komen (nogmaals bedankt!)

*Update 12-02-2009; Natuurlijk mis ik m'n pappie, mammie, broers, oma, hond en kat ook!*

WHAT I DON'T MISS:
- Het dagelijks stressen om de trein te halen en de daarbij komende frustaties ten aanzien van vertragingen, ruikende, lawaaierige mensen en het ontbreken van een zitplaats. In plaats daarvan een ontspannende wandeling van +/- 10 min in de frisse lucht met uitzicht op bergen en sneeuw.
- vliegtuigen en sirenes. Het is hier zowaar mogelijk te bellen zonder te moeten schreeuwen, omdat er net een vliegtuig overkomt.
- Werken! Heerlijk om niet constant te stressen overal op tijd te zijn. Financieel gezien alleen wat minder..


Zo, dit bericht is wel weer lang genoeg zo. Jullie zijn grotendeels weer up to date, dus laat ook jullie roddels/nieuwtjes maar deze kant op komen..

Liefs,
Annelies